
   

   

Webinar Questions and Answers  

Storage of Classified Information 

Webinar guests submitted several questions before and during the November 15, 2012 Storage 

of Classified Information session.  The following responses are provided by the Center for 

Development of Security Excellence (CDSE). 

Question:  How do we handle NATO classified information, and should it be stored in a 

separate drawer or security container? 

Answer:  To the extent practical, Foreign Government Information (FGI) should be stored 

separately from other information to facilitate its control.  To avoid additional costs, separate 

storage may be accomplished by methods such as using separate drawers in the same 

container as other information, or for small amounts, the use of separate file folders in the same 

drawer. 

Question:  What are the open storage requirements of Confidential vs. Secret information?   

Answer:  a. When areas storing classified information are occupied by authorized individual(s), 

the entrances shall either be:  

(1) Under visual control at all times to detect entry by unauthorized persons; or  

(2) The entrance must be equipped with an automated entry control system to limit access.  For 

further information, see DoD Manual 5200.01, Volume 3, Section 3 of the Appendix to Enclosure 

3 entitled “Physical Security Standards.” 

b. Secure rooms or other areas storing classified information must be secured when the area is 

not occupied by authorized individual(s) or under continual visual control. 

c. The Appendix also provides standards for access control devices.  Electrically actuated locks 

(e.g., magnetic strip card locks) do not, by themselves, meet the required standards for 

protecting our classified information and cannot be used as a substitute for the locks prescribed 

in DoD Manual 5200.01, Volume 3, Enclosure 3, Section 2. 

Question:  What are the requirements for a storage container that holds up to Secret 

information?  Please give references also. 

Answer:  We are authorized to use any of the methods prescribed for Top Secret information, 

and we also have the option to store Secret information in a GSA-approved security container or 

vault built to the specifications indicated in Appendix 3 without the supplementary controls.  We 

can also store Secret information in an open storage area meeting the requirements outlined in 

Appendix 3, provided the senior agency official determines in writing that security-in-depth exists 

and one of the following supplemental controls is utilized: 
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(a) either an employee cleared to at least the Secret level inspects the open storage area once 

every 4 hours,  

(b) or an intrusion detection system (IDS) meeting the requirements outlined in Appendix 3 with the 

personnel responding to the alarm arriving within 30 minutes of the alarm’s annunciation. 

Lastly, we can store Secret information in a secure room that has been approved for the storage of 

Secret information by the DoD Component prior to October 1, 1995, provided the DoD Component 

reassesses the requirement for the secure room and makes plans to bring the room up to the 

standards indicated in the DoD Manual by October 1, 2013, and provided the area has been 

determined to have security-in-depth. 

Question:  Discuss how Foreign Government Information (FGI) and Joint US/FGI classified needs 

to be stored within containers. 

Answer:  To the extent practical, FGI should be stored separately from other information to facilitate 

its control.  To avoid additional costs, separate storage may be accomplished by methods such as 

using separate drawers in the same container as other information or, for small amounts, the use of 

separate file folders in the same drawer. 

Question:  If a lock is replaced, do I need a statement from the locksmith indicating the container 

still meets GSA standards even though the integrity of the container was not compromised? 

Answer:  No. New security storage equipment is procured from those items listed on the GSA 

Federal Supply Schedule.  When GSA-approved security containers or vault doors with locks 

meeting FF-L-2740 are placed in service or when existing mechanical locks are replaced with locks 

meeting those same specifications, the custodian or security manager records the lock serial 

number on the SF 700.  If you have any questions about procurement or technical support, contact 

the DoD Lock Program Technical Support Hotline at 1-800-290-7607. 

Question:  Please discuss the Control and Accountability 5-200 Policy Information Management 

System. 

Answer:  Please refer your question to our Industrial Security Team at 

industrialsecurity.training@dss.mil. 

Question:  How do we get approval for storing classified material up to Secret at our office?  The 

Facility Security Officer (FSO) has a Secret clearance.  We are a relatively new small company. 

Answer:  Please refer your question to our Industrial Security Team at 

industrialsecurity.training@dss.mil. 

Question:  What are the latest changes for industry partners for mandatory spin dial upgrades? 

Answer:  Please refer your question to our Industrial Security Team at 

industrialsecurity.training@dss.mil. 
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Question:  Is the SF 701 a NISPOM requirement? 

Answer:  The DoD Manual 5200.01, Volume 3, Enclosure 2, Paragraph 9, states, “The heads of 

activities that process or store classified information shall establish a system of security checks at 

the close of each duty and/or business day to ensure that any area where classified information is 

used or stored is secure.  SF 701, “Activity Security Checklist,” shall be used to record such 

checks.”  The NISPOM reissued DoD 5220.00-M, Chapter 5, Section 5-102 states, “Contractors that 

store classified material shall establish a system of security checks at the close of each working day 

to ensure that all classified material and security repositories have been appropriately secured.” 

There are two things that you must do: (1) Review your DD 254 to verify what security guidance is 

specified for the contract, and (2) Consult your DSS Representative.  Please refer additional 

industrial-related questions to our Industrial Security Team at industrialsecurity.training@dss.mil. 

Question:  Can you discuss requirements for form retention? 

Answer:  According to the DoD Manual 5200.01, Volume 3, Enclosure 2, Paragraph 9, SFs 701 and 

702 shall be retained and disposed of as required by Component records management schedules. 

Question:  Wouldn’t working at home require a Facility Security Clearance (FCL)? 

Answer:  Please refer your question to our Industrial Security Team at 

industrialsecurity.training@dss.mil. 

Question:  Where do we store the part of the SF 700 containing the lock combination? 

Answer:  In another container cleared for storage at the same classification level as that indicated 

on the SF 700 or higher. 

Question:  Are security containers required to have a GSA label? 

Answer:  According to the DoD Manual 5200.01, Volume 3, Enclosure 3, GSA-approved security 

containers must have a label stating “General Services Administration Approved Security Container” 

affixed to the front of the container, usually on the control or the top drawer. If the label is missing or 

if the container’s integrity is in question, the container shall be inspected by a GSA certified 

inspector.  Information on obtaining inspections and recertification of containers can be found on the 

DoD Lock Program Website (https://locks.navfac.navy.mil) or by calling the DoD Lock Program at 

(800) 290-7607 or DSN 551-1212. 

 

 

 

 

Storage of Classified Information 


