
   

   

Webinar Questions and Answers  

Transmission and Transportation Requirements 

Webinar guests submitted several questions before and during the January 17, 2013 

Transmission and Transportation Requirements session. The following responses are provided 

by the Center for Development of Security Excellence (CDSE). 

Question:  Approximately two years ago, we received a letter stating the United States Postal 

Service (USPS) was going to outsource some deliveries. It stated more information would be 

forthcoming about how this impacted classified deliveries, yet I haven't seen any new guidance 

to date. Have new USPS requirements been posted?  

Answer:  Reference DoD Manual 5200.01, Volume 3, Enclosure 4, Paragraph 4. 

Question:  Could you provide a refresher on handling Not Releasable to Foreign Nationals 

(NOFORN) materials?  

Answer:  According to the DoD Manual 5200.01, Volume 2, Enclosure 4, Pararaph 2, “The 

dissemination marking ‘NOFORN’ is an intelligence control marking used to identify intelligence 

which an originator has determined meets the criteria of Intelligence Community Directive (ICD) 

710, “Classification and Control Markings System,” September 11, 2009 and which may not be 

provided in any form to foreign governments (including coalition partners), international 

organizations, foreign nationals, or immigrant aliens without the originator’s approval.” 

Question:  Please discuss wrapping items correctly when sending classified material.  

Answer:  According to the DoD Manual 5200.01, Volume 3, Enclosure 4, Paragraph 10, “When 

transferring classified information, it shall be enclosed in two opaque, sealed envelopes, 

wrappings or containers, durable enough to properly protect the material from accidental 

exposure and facilitate detection of tampering. Prepare, package, and securely seal classified 

material in ways that minimize risk of accidental exposure or undetected deliberate compromise. 

To minimize the risk of exposure of classified information, package documents so that classified 

material is not in direct contact with the inner envelope or container. Address the outer envelope 

or container to an official U.S. Government activity or to a DoD contractor with a facility 

clearance and appropriate storage capability and show the complete return address of the 

sender. Do not address the outer envelope to an individual. Office codes or phrases such as 

‘Attention: Research Department’ may be used. Show the address of the receiving activity, the 

address of the sender, the highest classification of the contents and any applicable special 

instructions on the inner envelope or container. The inner envelope may have an attention line 

with a person’s name. Do not place a classification marking or any other unusual marks on the 

outer envelope or container that might invite special attention to the fact that the contents are 

classified.” 
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Question:  Please discuss hand carrying within a Sensitive Compartmented Information Facility 

(SCIF) or restricted building from one office to another in the building.  

Answer:  The DoD Manual 5200.01, Volume 3 outlines the DoD basics. However, Heads of DoD 

Components must establish component-specific guidance for transmitting and transporting classified 

information that maximizes the accessibility of classified information to individuals who are eligible 

for access thereto and minimizes the risk of compromise while permitting the use of the most cost 

effective means. According to Enclosure 4, Paragraph 13b(5), “The use of the DD Form 2501 for 

verification of authorization to hand-carry SCI or SAP information shall be according to policies and 

procedures established by the official having security responsibility for such information or 

programs.” Therefore, please follow your component or agency’s specific guidance.  

Question:  Please discuss courier cards. For example, how are they approved, who issues them, 

etc.  

Answer:  According to the DoD Manual 5200.01, Volume 3, Enclosure 4, Paragraph 13b(2,3), an 

appropriate official in the individual’s servicing security office issues and signs the form; issued for 

no more than 2 years at a time. After 2 years, the requirement for authorization is reevaluated and/

or revalidated for another 2 years.  

Question:  Please provide recommendations on wrapping items (packages, bags, rolls of drawings, 

electronic media, etc.) for various transportation methods.  

Answer:  Please reference DoD Manual 5200.01, Volume 3, Enclosure 4, pages 54-57. 

Additionally, you can download the job aids presented during the webinar.  

Question:  I'd like to know more about using commercial carriers. Also, is there an approved list of 

carriers, or do they need to be approved on a case by case basis? Does DoD 4500.9-R apply to 

Industry, or does it depend on whether or not it’s listed in the contract's DD 254?  

Answer:  CDSE has developed a wonderful web-based course titled “Transmission and 

Transportation for Industry” that may be helpful. Additionally, there are a few variables that come 

into play:  (1) verify the guidance indicated in block 13 of the DD 254; (2) if the guidance is not clear 

please contact your government customer; (3) if you still don’t obtain clear guidance, then contact 

your DSS Representative. Other helpful reference guidance is in the DoD 5220.22-M National 

Industrial Security Program Operating Manual, paragraphs 5408 and 5409, and from the NISP 

Library on the DSS website; reference ISL 2006-02, paragraph 18, page 10: http://www.dss.mil/isp/

fac_clear/download_nispom.html.  

Question:  For Industry, do recipients outside of DoD have to be NISP partners?  

Answer:  As indicated on the previous question, similarly, your customer is the government. 

Therefore, (1) verify the guidance indicated in block 13 of the DD 254; (2) if the guidance is not clear 

please contact your government customer; (3) if you still don’t obtain clear guidance, then contact 

your DSS Representative. Other helpful reference guidance is the DoD 5220.22-M National 

Industrial Security Program Operating Manual, paragraphs 5408 and 5409. 
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Question:  Must a case be keyed or may cases with built in combination locks be used?  

Answer:  According to the DoD Manual 5200.01, Volume 3, Enclosure 4, Paragraph 11, “A locked 

briefcase or zippered pouch made of canvas or other heavy-duty material and having an integral 

key-operated lock may be used for hand-carrying classified material outside an activity.”  

Question:  Where and by whom is the sealed envelope containing the key secured/stored during 

transmission?  

Answer:  The DoD Manual 5200.01, Volume 3, Enclosure 4, Paragraph 11c does not specify 

where and by whom the key is secured or stored during transmission. Left to interpretation, the 

individual hand-carrying the locked briefcase or pouch would be responsible for storing or securing 

the key in a separate sealed envelope during transmission. As always, please refer to your 

component- specific guidelines for clarity.  

Question:  Does courier training need to be done annually?  

Answer:  According to the DoD Manual 5200.01, Volume 3, Enclosure 4, Paragraph 12, 

“Appropriately cleared and briefed personnel may be authorized to escort or carry classified 

material between locations when other means of transmission or transportation cannot be used. 

The Heads of the DoD Components shall establish procedures to ensure that hand-carrying of 

classified material is minimized to the greatest extent possible and does not pose unacceptable risk 

to the information.” Additionally, paragraph 12c indicates “Individuals hand carrying or serving as 

couriers or escorts for classified information shall be informed of, and acknowledge, their security 

responsibilities. These requirements may be satisfied by a briefing or by requiring the individual to 

read written instructions.” However, please refer to your component or agency-specific guidelines 

for clarity.  

Question:  Where do we get a DD 2501?  

Answer:  The form DD 2501 is a controlled item available only to Security Officers and they obtain 

them from their service/agency forms management office.  

Question:  Do receipts need to be kept for any time frame?  

Answer:   The DoD Manual 5200.01, Volume 3, Enclosure 4, Paragraph 12d(4) does not specify 

how long receipts should be retained. As always, please refer to your component-specific 

guidelines for clarity.  
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